Week van de Werkstress; werkt het?
Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Van het langdurend psychisch verzuim, valt een kwart van de werknemers uit door stress. Dit aandeel stijgt al jaren. Een werknemer met een burn-out is gemiddeld ruim 8 maanden uit de running. Dit loopt behoorlijk in de kosten. Hieronder een aantal actuele nieuwsitems rond dit onderwerp.
Week van de Werkstress
Vanaf 2014 wordt in de maand november de Week van de Werkstress georganiseerd. Deze campagne is in het leven geroepen door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanwege de toenemende werkstress. Doel van de campagne is om werkstress bespreekbaar te maken en daarmee verzuim op de werkvloer voorkomen.
Dit jaar staat de week helemaal in het teken van preventie en werkplezier. Volgens onderzoek van TNO kan door voldoende werkplezier voorkomen worden dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress. Onderzoek wijst uit dat investeren in werkplezier loont. Werknemers die meer vrijheid, steun en ruimte voor ontwikkeling ervaren, hebben meer plezier in hun werk en vallen minder snel uit. Vandaar dat de vijfde Week van de Werkstress geheel in het teken staat van werkplezier. Klik hier om meer te lezen over de huidige cijfers.
Recht op onbereikbaar zijn
Even geen mail, telefoon en ook geen appjes van collega’s of van de baas. Dat moet een wettelijk recht worden, vindt de PvdA in de Tweede Kamer. Kamerlid Gijs van Dijk: “Ik vind dat de politiek iets moet doen om een taboe te doorbreken. Als mensen opgebrand raken, is het te laat. Werknemers hebben het recht om onbereikbaar te zijn.” Klik hier om meer te lezen over dit nieuwsitem.
‘’Werkt’’ de Week van de Werkstress?
Werkstress wordt een steeds groter probleem voor steeds meer mensen, schrijft columnist Mikkel Hofstee op de website MT.nl, maar hij vraagt zich af of de jaarlijkse week van de werkstress daar echt bij helpt. De conclusie na vijf jaar ‘’Week van de Werkstress” is: We krijgen meer en meer werkstress. De columnist benoemt drie mogelijke redenen waarom volgens hem de werkstress niet vermindert door deze opzet. Ten eerste heeft werkstress zelden te maken met het werk alleen, het hangt vaak samen met persoonlijkheid en uitdagingen in het privé-leven. Ten tweede krijgen we het alsmaar drukker; het wordt steeds lastiger de snelheid van de technologische veranderingen bij te benen. Ten derde is werkstress vaak verbonden met de cultuur van een bedrijf. Al deze zaken verander je niet zo makkelijk. Klik hier om de column van Mikkel Hofstee te lezen.
Veerkracht en werkplezier
Het vergroten van veerkracht is een van de grote opgaven van deze tijd. Lees hier hoe we deze uitdaging te lijf kunnen gaan. Ook de nieuwe methode ACT (Acceptance and Commitment Therapy) zorgt voor persoonlijke veerkracht; het helpt je om op een flexibele manier te leren omgaan met de obstakels die je tegen komt, zodat je kunt blijven investeren in de dingen die je écht belangrijk vindt, o.a werkplezier! Lees hier meer over ACT.
Bronnen
www.arboned.nl/wat-u-moet-weten/verzuim-verlagen/voorkom-uitval-door-stress
www.trouw.nl/samenleving/pvda-geef-elke-werknemer-het-recht-om-onbereikbaar-te-zijn~a1b4fff4/
www.mt.nl/worklife/columns/mikkel-hofstee/waarom-de-week-van-de-werkstress-niet-werkt/